10 Haziran 2010 Perşembe

Eski güzel yazlara

Yeni kitabım-Sahilde Kafka, Yazar: Haruki Murakami
Bu kitabı alırken biraz kalınlığına bakıp, acaba ben bunu bitirebilir miyim diye düşündüm ama kitapçıda kaç seferdir elim ona gidiyordu..En sonunda kapmıştım, kendisi benle beraber bir kez yolculuğa çıkmıştı, kaçış yoktu..Ben onu kelime kelime, paragraf paragraf sömürecektim ve serüvenimiz bir torbada başladı onla, şimdi ise yanı başımda her gece..Sağolsun beni yalnız bırakmayanlardan o da...
650 sayfalık kitabımın henüz 200 küsür sayfa kadarı sömürüldü;ama şu zamana kadar altını çizebildiğim birkaç yer edindim hemen..Arada bir diyaloglarda Franz Kafka'ya değinmesi de ilginç geldi, hatta eski mitoloji kitaplarına, bestecilere, Tolstoy'a, Macbeth'e... kitap kendi içinde şu ana kadar bana araştırılacak yeni şeyler kattı diyebilirim...Daha sonra belki paylaşacağım daha güzel yerler olacaktır ama şimdilik şu nacizane seçmelerimi paylaşayım istedim..

"Puccini müziğinde nasıl desem, sonsuzluğun geriye doğru aktığını hissettiren bir şeyler var. Evet, biraz popülarite peşinde ama tazeliğini de koruyor. Bu da sanatsal açıdan mükemmel bir bütünlük sağlıyor."
Hemen Puccini'nin en bilindik eserlerinden olan Maria Callas'ın seslendirdiği o muazzam Madame Butterfly'dan sizlere bir örnek koymak istedim..


Yazar karakterlerini konuştururken, Franz Kafka'nın okuduğu eserlerini sayıyor..Ben Dava'yı ve Dönüşüm'ü okuyup Kafka'ya hayran kalmıştım..Kitapta bahsedilen diğer bir eseri ise Ceza Sömürgesi..Bunu not aldım, okunacaklar arasına çoktan girdi..

"Mutluluğun tek bir türü vardır, ama mutsuzluk binbir şekilde ve büyüklükte gelebilir. Tolstoy'un dediği gibi: Mutluluk masal, mutsuzluk ise öyküdür."

Ve Franz Kafka'nın en bilindik eseri Dönüşümden..
"Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.."

Korkusuz uyanılan sabahların huzurunu barındıran, eski yaz tatillerinden kalma bu fotoğrafları bulunca yüzüme ferah bir gülümseme yerleşti...















"It is a feeling that no matter what the ideas or conduct of others, there is a unique rightness and beauty to life which can be shared in openness, in wind and sunlight, with a fellow human being who believes in the same basic principles. "
Sylvia Plath..

2 yorum:

laleninbahcesi dedi ki...

Bu yıl Murakami'nin üç kitabını okudum , daha doğrusu üçüncü kitap Zemberek kuşu elimde ve o da tam 736 sayfa. Sahilde Kafka bitmese bitmese diye okuduğum bir kitaptı. Kitapla ilgili görüşlerimi yazdığım yazı burada http://laleninbahcesi.blogspot.com/p/kitap-notlarm.html

resimlerini görünce tatillll diye bağırmak geldi içimden:))

Unknown dedi ki...

bundan sonra ben de zemberek kuşu'na geçicem..hakkaten kitap çok güzel ilerliyor..bakalım hızlanıp bitirmek istiyorum ben de biran önce:)..sizin yorumunuzu okudum, şimdiye kadar okuduğum kısım için aynı fikirdeyim...tatil anıları süper, insan baktıkça çok mutlu oluyor:))


Lütfen bu sitedeki görselleri ve yazıları izinsiz kullanmayınız..